Tietoa

Kallio-arkisto – avoin mediapalvelu Kallion kaupunginosasta

Kallio-arkisto on avoin mediapalvelu, joka taltioi Kallion kaupunginosan elämää ja ympäristöä videomuotoon.

Hetkiä katoavasta kaupungista

Kallio muuttuu parhaillaan sekä sisäisesti että ulkoisesti. Sisäinen muutos näkyy entisen työläiskaupunginosan keskiluokkaistumisena: kivijalkakauppojen tilalle tulee design-liikkeitä, kuppilat vaihtuvat klubeihin lähes viikottain. Ulkoista muutosta tapahtuu erityisesti Kallion rajoilla - Kalasatamaan, Alppilaan ja Pasilaan nousevien uusien asuinalueiden myötä ydin-Kallio saa pian uuden luonteen itäisenä vanhakaupunkina.

Kallio-arkisto kokoaa hetkiä ja havaintoja Kallion nykyhetkestä. Tavoitteena on luoda läpileikkaus nopeasti muuttuvan kaupunginosan arjesta 2010-luvulla ja säilöä se myös tuleville kalliolaisille.

Audiovisuaalinen arkisto ja mediasoitin

Etusivullaan arkisto tarjoaa vuorovaikutteisen mediasoittimen, joka koostaa aineistosta pienoisdokumentteja valintojesi mukaan. Voit luoda uusia videosikermiä paikan (alue tai katuosoite), aiheen (esimerkiksi katunäkymät tai arkkitehtuuri) ja ajan (vuorokauden- ja vuodenajat) pohjalta. Halutessasi voit luoda myös harmaan tai vaikkapa oranssin Kallio-soittolistan. Kokeile erilaisia aiheiden yhdistelmiä ja nauti Kallion eri puolista! Aikaisemmat valinnat tyhjennät painamalla Aloita alusta-nappia.

Muilta sivuilta löydät lisää työkaluja tutustuaksesi aineistoon. Kartta-sivulla voit valita yksittäisen osoitteen ja saat näkyville siitä kuvatut klipit. Aiheet-sivulla löydät tarkemman listan teemoista, valitsemalla yhden niistä luot uuden soittolistan etusivulle. Otokset-sivulta voit selata koko aineistoa ja hakea klippejä myös audiovisuaalisten ominaisuuksien – mm. kuvakoko, kontrasti ja rytmi – perusteella. Jos haluat ladata klipin, voit tehdä sen klipin omalta sivulta johon siirryt napsauttamalla kuvaruutua tai klipin otsikkoa.

Avoin mediapalvelu

Kallio-arkiston tärkeä lähtökohta on tarjota aineisto vapaasti kaikkien halukkaiden käyttöön. Arkiston videoklipit julkaistaan vapailla Creative Commons-lisensseillä, jolloin kaikki halukkaat voivat käyttää niitä omissa tuotannoissaan. Toiveemme onkin, että aineisto innoittaa tekijöitä uusien kaupunkidokumenttien ja mediateosten – tai esimerkiksi Wikipedian Kallio-aiheisten videoartikkelien tuotantoon!

Myös palvelualusta perustuu avoimen lähdekoodin ratkaisuihin, kuten Drupal 7-sisällönhallintajärjestelmä ja Open Street Map -karttapalvelu. Palvelun toteutus ja sisällöntotantoprosessi dokumentoidaan 2012 aikana siten, että sen pohjalta voi luoda uusia media-arkistoja myös muista aihepiireistä.

Lisätietoja

Minna Tarkka, m-cult minna.tarkka (at) m-cult.org

Seuraa Kallio-arkistoa Facebookissa: http://www.facebook.com/KallioArchive